Vertikalaxlad vindturbin ska driva en neutrinodetektor under den Antarktiska polarnatten

 

Savonius wind turbine

Savonius wind turbine

Är, sedan två veckor, i Deep Field på Ross Ice Shelf, 78 grader Syd (den röda stjärnan på kartan). Vi bor i tält och jobbar ute i snön. Den huvudsakliga uppgiften blir att installera en liten vindturbin av Savonius typ och karakterisera dess funktion plus eventuellt störande radiobrus som den kan emittera.

Annars hjälper jag till med arbetet på ARIANNA – den världsledande fysikforskning där en detektor för högenergetiska kosmiska neutrinos utvecklas. Det finns en del sidoprojekt: häromdagen testade vi en ”borr” som utvecklas av ESA (European Space Agency) för att skeppas till Enceladus, en snö/is-täckt måne runt Saturnus.

Savonius turbinen jag installerar och testar är i framtiden tänkt att driva detektorerna på vinterhalvåret (under polarnatten). Nu drivs de av solceller på sommarhalvåret. Utöver klimatet så är ”radiotystnad” en utmaning, för snurran får inte ge ifrån sig ett ”knyst”…

Vädret här är mestadels kanon: sol 24 h om dygnet och hittills mycket måttliga vindar, och flera dagar med vindstilla, som idag. Temperaturerna är varma, -10 till -20C de senaste dagarna, och till och med upp till någon minusgrad. Vi har också haft lite hårdare väder, med vind upp till 20 m/s. Turbinen verkar gått bra och vi analyserar nu mätningar, som verkar stämma med våra förväntningar.

I tälten är det varmt och skönt, särskilt stora matlagnings/science-tältet, där temperaturen stigit över 0 C och oftast 3-10 C mitt på dan. Nu är det +11 C och för några dagar sedan  rekord på + 17 C! Häftigt, med tanke på att det bara värms av solen, oss och lite matlagning. Snötäcket är inte heller något att klaga på: ca 70m (meter!).

Ska vara hemma till Lucia. antarctica-map

Hans Bernhoff
StandUp for Energy PI
Avdelning för elektricitetslära, Uppsala universitet

-->